Politie-inspecteurs en hulpverleners ervaren samen hoe psychose voelt


Op 19 maart 2018 ervaren politie-inspecteurs van Politie Voorkempen en hulpverleners van Psychiatrisch Centrum Bethanië hoe een psychose precies voelt. Met een 3D-bril en hoofdtelefoon kruipen ze in de geest van mensen die lijden aan psychoses.  


Hoe voelt het om voortdurend afgeleid en verlamd te worden door wanen, vervormde gezichten of helse geluiden? De digitale technologie van The Wearable psychosebrillen, ontwikkeld door de Nederlandse kunstenares Jennifer Kanary, maakt het mogelijk om net als in een echte psychose stemmen te horen en visuele verschijningen te zien. Op die manier kan je zelf gewaarworden hoe je oriëntatievermogen, concentratie en contact met de realiteit vervormd geraken. Een unieke ervaring die 75 medewerkers van Politie Voorkempen en Psychiatrisch Centrum Bethanië op 19 maart aan den lijve zullen ondervinden.

Het is de eerste keer dat beide organisaties samen een vorming voor hun medewerkers organiseren. ‘Psychose is één van de grootste mysteries van het menselijk bestaan. Empathie voor deze extreme aandoening is niet evident, ook niet voor hulpverleners of politiemensen. Nochtans komen politiemedewerkers tijdens interventies in het Psychiatrisch Centrum regelmatig in contact met mensen met psychoses. Door beter te begrijpen wat deze mensen doormaken, kunnen we agressie-incidenten vermijden. Politie Voorkempen en PC Bethanië hebben doorheen de jaren een goede samenwerking uitgebouwd en een gezamenlijk initiatief als dit zal dit enkel nog bevorderen, lichten initiatiefnemers Peter Muyshondt en Jan Bogaerts toe. Met de steun van Janssen-Cilag werd het mogelijk gemaakt om The Wearable psychosesimulator naar Zoersel te halen.